search
top

Centrul de Aplicatii C.I. Humint – Oradea

  În clădirea fostei unităţi militare de cercetare-diversiune din Oradea,  situata   in strada Armatei Române nr. 64/A,unitate recodificată cu indicativul UM 02628  , Ministerul Apărării Naţionale a inaugurat  in anul 2010  Centrul  de Excelenţă NATO-HUMINT ,  pentru perfecţionarea ofiţerilor de informaţii şi contrainformaţii din armatele ţărilor membre în Alianţa Nord-Atlantică.

Acesta este singurul loc in care se antreneaza viitori spioni militari ai NATO. Soldatii sunt formati pentru a descoperi informatii strategice in zonele de conflict.

“Militarii din tarile NATO sunt formati in acest centru pentru a putea fi trimisi apoi in zonele de conflict in care suntem implicati, precum Kosovo si Afganistan”, spune colonelul Eduard Simion, seful centrului HUMINT –Oradea.

Povestea acestei unităţi de elită începe, însă, cu mulţi ani înainte. Primul reper datează din 2005, când   au început discuţii preliminare cu reprezentanţi ai NATO pentru ca în România să funcţioneze un obiectiv de tip HUMINT, iar tratativele au fost urmate de o serie de evaluări tehnice care au durat până în 2007. Practic, Centrul a fost constituit la 16 decembrie 2009.

Centrul de la Oradea a fost testat in vederea acreditarii  de către Comitetul Militar al NATO şi va funcţiona ca Organizaţie Militară Internaţională afiliată NATO. În acelaşi timp, Centrul va fi coordonat de către Comandamentul Strategic Aliat pentru Transformare (SACT).

Ministerul Apararii Nationale a mobilizat importante resurse umane si materiale    pentru reamenajarea clădirii ce urma să fie folosită de viitorul centru, si anume: cazarma UM 01277, o fostă unitate militara de cercetare-diversiune, mutată din Oradea în anii când România era doar stat-partener al NATO şi nu avea dreptul să deţină unităţi militare la frontiera cu Ungaria, care deja era membru al Alianţei.

Imobilul cazarmei a fost echipat cu cele mai performante sisteme de protecţie informativă, astfel încât nimeni să nu poată pătrunde fără autorizaţie şi niciun cuvânt să nu răzbată dincoace de ziduri.

Deşi până nu demult singura unitate de tip HUMINT din România era batalionul UM 2000 de la Buzău, amplasarea Centrului NATO a fost decisă la Oradea încă de la începutul discuţiilor dintre oficialii români şi cei ai Alianţei.

Numai cine înţelege aceasta poate aprecia cât de mult înseamnă faptul că Oradea,  găzduieşte totuşi unul dintre cele mai importante obiective ale NATO: Centrul de Excelenţă HUMINT, specializat în culegerea de informaţii (“intelligence”) din resursă umană (“human”), un fel de academie de perfecţionare a ofiţerilor de informaţii şi contrainformaţii.

  O lămurire mai completă a furnizat-o  maiorul Constantin Spânu, purtătorul de cuvânt al MApN: “Alegerea garnizoanei Oradea este motivată în primul rând de facilităţile oferite de cazarma în care este dislocat Centrul, dar şi de poziţia geografică şi de infrastructura din municipiu. Un alt element luat în considerare la adoptarea deciziei l-a constituit şi mediul multicultural al regiunii”.

Faptul că sediul Centrului a aparţinut unei unităţi de cercetare-diversiune e un detaliu deloc lipsit de semnificaţie, căci pe vechea cazarmă s-a putut construi o structură bine protejată informativ. Clădirea nu poate fi “spionată” cu tehnică de ascultare, iar accesul intruşilor e imposibil datorită sistemului de avertizare hi-tech montat aici.   În rest, e limpede, a contat Aeroportul foarte apropiat de oraş, poziţia geografică, apropierea de două frontiere, cu Ungaria şi Ucraina, plus amestecul de culturi şi etnii care face ca un străin să se piardă relativ uşor în decor, dar să şi repereze dacă are o “coadă” în urma sa .

Centrul de la Oradea este unic în lume, prin profilul său, dar nu are nici pe departe rolul de a măguli orgoliul armatei române, ci unul mult mai pragmatic: asigurarea perfecţionării specialiştilor din armatele tuturor celor 25 de ţări membre ale Alianţei şi a interoperabilităţii acestora în domeniul culegerii de informaţii.

“Centrul e proiectat ca o entitate de referinţă în domeniul culegerii de informaţii din sursă umană, orientată prioritar spre deservirea şi optimizarea acţiunilor specifice în teatrele de operaţiuni, în virtutea unor repere de performanţă de înalt nivel şi a realizării cerinţelor de interoperabilitate cu alte structuri similare. El va deveni principalul agent de transformare al Alianţei în acest domeniu, prin dezvoltarea şi implementarea de politici, concepte şi strategii noi, în scopul îmbunătăţirii capabilităţilor operaţionale şi, în final, al atingerii stării de interoperabilitate”, spune purtătorul de cuvânt al MApN.

EXPERTIZA

Omul, cel mai de preţ capital!  Căci, oricât de avansată ar fi tehnologia unei armate, tot nu poate fi pusă eficient în valoare fără informaţii. Iar cel ce poate culege informaţii mai bine chiar decât un satelit de spionaj, oricât de performant, rămâne acelaşi de când lumea şi pământul: omul.

Cursanţii vor fi selecţionaţi în coordonare cu comandamentele strategice NATO. Aceştia trebuie să aibă experienţă în domeniul HUMINT, să fie buni vorbitori de limba engleză şi să aibă experienţă în mediul de lucru internaţional.

Culegerea de informaţii nu se face haotic, ci după anumite procedee, care trebuie standardizate, aşa cum sunt standardizate şi calibrele armelor ori echipamentele de comunicaţii sau instalaţiile militare desfăşurate pe suprafaţa mai multor state. La Oradea ofiţerii de informaţii se vor pregăti conform acestor standarde, astfel încât compatibilitatea existentă la nivel tehnic să fie asigurată şi la nivelul culegerii de informaţii .

“Centrul îşi propune să dezvolte un program de lucru ambiţios, în baza a patru piloni de referinţă: învăţământ şi instrucţie; analiză şi lecţii învăţate; dezvoltare doctrinară, concepte şi standarde; cercetare-dezvoltare şi experimentare”, ne-a declarat generalul – maior Gheorghe Savu, directorul general al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării.

Potrivit demnitarului militar, cursurile, exerciţiile şi conferinţele organizate de către Centru vor fi desfăşurate atât cu personalul propriu, cât şi cu experţi NATO sau din mediul academic intern şi internaţional.

Cum anume va arăta “ziua de lucru” a ofiţerilor care se vor pregăti aici?

“Exerciţii, cursuri şi conferinţe susţinute atât de personalul român, cât şi de experţi NATO sau din mediul academic din ţară şi din străinătate”, spune, din nou, maiorul Constantin Spânu, purtătorul de cuvânt al MApN. De altfel, potrivit aceleiaşi surse, personalul care va deservi Centrul este format atât din militari, cât şi din civili, iar dintre militari aproximativ 20% vor proveni din celelalte state membre NATO.

Până acum au lucrat aici militari din Ungaria, Turcia, Grecia şi Slovenia. Unitatea nu va face recrutări din sursă externă, urmând să fie deservită exclusiv de specialişti proveniţi din rândurile armatei sau de experţi civili de top din domenii cu aplicabilitate militară, ca de pildă lingvişti, istorici, psihologi. Pentru că de mult armata nu mai are nevoie de Moş Teacă, ci numai de specialişti de top. Adică nu de mână de lucru necalificată, ci de multă materie cenuşie…

Deşi în NATO sunt membre 25 de state, nu toate au pe teritoriul lor centre de excelenţă. Acestea sunt amplasate în doar 14 state, în funcţie de necesităţile Alianţei, de infrastructură şi de domeniile în care se presupune că excelează militarii ţărilor-gazdă.

Astfel, SUA adăposteşte Centrul de operaţiuni combinate marine, Franţa – Centrul de Analiză şi Simulare pentru pregătirea operaţiunilor aeriene, Germania – Centrul de inginerie militară, dar şi Centrul de operaţiuni în ape de mici adâncimi, în Olanda se află Centrul de comandă şi control, plus Centrul de cooperare civili-militari. În Norvegia funcţionează Centrul de operaţiuni polare, în Italia – Centrul de excelenţă în simularea operaţiunilor, în Spania – Centrul de excelenţă în dispozitive explozive improvizate, în Turcia – Centrul antiterorism, în Estonia – Centrul de cooperare cyber-defense (apărare cibernetică), în Cehia – Centrul de apărare chimică, biologică şi nucleară, în Slovacia – Centrul de dispozitive explozive, în Belgia – Centrul de pregătire în domeniul minelor marine, în Slovacia – Centrul de excelenţă în războiul alpin, iar în Ungaria – Centrul de medicină militară.

SURSA-Adrian Criş /www.ebihoreanul.ro

- RAZVAN BELCIUGANU

top