search
top

Generalii emanati

AUTOR-Col.(r) Remus Macovei/ februarie 2012

SURSA-www.scmdfiliala1constanta.blogspot.ro

-www.rezervistinato.blogspot.ro

Perioada postrevoluţionară

În baza  dovezilor furnizate de cercetatorii români şi străini ai evenimetelor produse în România în decembrie 1989 se desprinde cu claritate  concluzia că atunci a avut loc o lovitură de stat, al cărui scop real a fost instalarea şi la Bucureşti a unui lider comunist reformator şi asigurarea menţinerii României în sfera de interese a URSS.

Edificatoare în acest sens este  intervenţia  generalului Mihai Chiţac la TVR, pe 22 decembrie 1989, în jurul orei 14.15 care declara  că militarii vor “ sprijini actuala orientare politică din ţara noastră ”şi vor fi în măsură “ să dea o ripostă hotărîtă acelora care ar încerca să zdruncine noua orientare politică, socialist democratică în ţara noastră”.

Conducerea armatei va fi preluată de următoarele categorii de militari : complotiştii , cei cu acţiuni controversate  pe timpul  evenimentelor din decembrie 1989 şi cei care au beneficiat de avansarile  în grad şi funcţie specifice acestei perioade.

I. Complotiştii.

Nucleul dur al complotului a fost reprezentat de foşti  generali, de regulă absolvenţi de studii în URSS, care au fost înlăturaţi din funcţii şi numiţi în diferite sectoare economice-  gen.col. Nicolae Militaru şi gen.lt.Vasile Ionel -  sau care erau încă activi – gen.lt.Gheorghe Logofătu, gen.mr.Marin Pancea, gen.lt.Nicolae Eftimescu, comandor Emil Cico Dumitrescu, col. Dumitru Penciuc.Toţi vor beneficia de avansări şi numiri în funcţii de decizie.

Pe timpul desfăşurării evenimentelor vor fi activaţi şi promovaţi în funcţii următorii generali trecuţi în rezervă,  fiind suspectaţi de legături cu serviciile sovietice GRU sau  KGB – gen.lt. Paul Romano Cheler, gen.lt.Jean Moldoveanu, gen.lt.Marin Ghe. Bălteanu, gen.lt.Ioan Bucur Bordei, gen. mr.Liviu Traian Ciubancan,  gen.mr Ştefan Kostyal, gen. mr.Horia Opruţă, gen. mr.Dumitru Pletos, gen. mr.Gheorghe Constantin Popescu şi cam. Nicolae Ghe. Hîrjeu.

La începutul anului 1990, o mare parte dintre  aceştia vor fi trecuţi din nou în rezervă,urmare a revoltei cadrelor din M.St.M. Din rîndul complotiştilor vor fi înaintaţi în gradul de general cu patru stele următorii:

- Nicolae Militaru – Cel mai sinistru general al Armatei Române. S-a făcut vinovat de masacrele de la M.Ap.N.- unde au fost ucişi militari USLA comandaţi de lt. Col. Trosca -şi  de la Otopeni , unde au fost ucişi militari din trupele de securitate  şi de asasinarea generalilor Nuţă-Mihalea. A iniţiat acţiunea de avansare la excepţional  a peste 7.000 cadre,pe criterii clientelare, nespecifice sistemului militar, care va avea un efect dezastruos  pe termen lung asupra organismului militar.

 - Vasile Ionel – A fost acuzat în anul 1978 că a subminat economia naţională şi capacitatea de apărare favorizînd’’importul de tehnică de luptă de aviaţie din URSS, tehnică învechită moral” dar la un  preţ de achiziţie  ca al tehnicii de ultimă generaţie. Victor Atanasie Stănculescu a afirmat despre acesta că a fost “şeful rezidenţei KGB din România”  Ca secretar al CSAT, consilier prezidential pe probleme de aparare, a dat acordul politic al presedintiei pentru semnarea, in 1994, a intelegerii privind legatura telefonica directa Cotroceni-Kremlin („Firul rosu”) .

- Emil Cico Dumitrescu – la TVR, în ziua de 22 decembrie 1989, fără nici un drept a chemat unităţi din ţară să apere capitala.  În perioada 1996-2000, a fost cercetat pentru “subminarea puterii de stat” prin modul în care s-a implicat în mineriada din 13-15 iunie 1990.

- Mihai Aron – La data de 30 decembrie 1989 a fost avansat la gradul de amiral, fiind numit în funcția de comandant al Marinei Militare Române. A fost eliberat din funcție la data de 12 aprilie 1990, după care a fost numit în funcția de consilier principal al ministrului la Grupul de consilieri al M.Ap.N. (12 aprilie – 2 mai 1990), apoi de președinte al Comisiei Superioare a M.Ap.N. (2 mai – 2 iulie 1990). Amiralul Mihai Aron a fost trecut în rezervă la data de 2 iulie 1990.

- Paul Romano Cheler – A participat la complotul organizat în anul 1984 de generalul Ion Ioniţă. A fost reactivat în 28 decembrie 1989  îndeplinind următoarele funcţii: comandant al Diviziei 57 Tancuri, comandant al Armatei a II- A şi comandant al Armatei a IV-a.  El şi-a făcut cunoscute vederile naţionaliste, criticând reforma forţelor armate române conform criteriilor NATO, precum şi ideea reconcilierii româno-maghiare.

- Dumitru Penciuc – Activat în decembrie 1989 va îndeplini funcţii importante în MI- şef stat major IPG, comandant al Trupelor de Pază şi Ordine din MAI, adjunct al ministrului şi şef de Stat Major al MI. A fost  învinuit în dosarul penal “Mineriada 13-15 iunie ’90″, sub acuzația de subminare a puterii de stat și instigare la lipsire de libertate.

II. Militari cu acţiuni controversate pe timpul evenimentelor din decembrie 1989

A.    Pe timpul represiunii din perioada 16-22 decembrie 1989

- Vasile Milea –  Vinovat pentru tranformarea armatei în principal  forţă de represiune. A emis la 17 decembrie 1989 ora 13.30 ordinul în 14 puncte  prin care militarilor li se ordona să folosească armamentul din dotare împotriva demonstranţilor. A condus personal represiunea de la Intercontinental  în noaptea de 22 decembrie 1989. Pentru aceste fapte a fost avansat p.m. general cu patru stele şi declarat erou.

- Victor Atanasie Stănculescu- Generalul fară onoare, care şi-a pus piciorul în ghips de frica lui Ceauşescu. Pentru activitatea de la Timişoara a fost condamnat la 15 ani închisoare. Vinovat  pentru  emiterea NT nr. 39 din 22 decembrie 1989, prin care ordona scoaterea din nou a militarilor din cazărmii, cu ordinul de a face uz de arma “împotriva grupurilor înarmate cu arme de foc”, asta în condiţiile în care dezinformatorii dela  TVR anunţau atacurile teroriştilor- securişti  înarmaţi pînă în dinţi. A regizat şi executat cel mai ruşinos  asasinat politic din istoria României – execuţia în ziua de Crăciun a soţilor Ceauşescu.

- Viorel Bîrloiu – Fost secretar UTC al Şcolii de ofiţeri activi N Bălcescu-Sibiu şi instructor UTC la Comandamentul Infanteriei şi Tancurilor,locotenentul colonel Bîrloiul era în 1989 comandantul Brigăzii de Vînători de Munte din Alba Iulia. A coordonat acţiunile în această garnizoană şi în Cugir soldate cu 6 morţi şi 13 răniţi.

- Eugen Manolache Bădălan – Şef de stat major al Diviziei Mecanizate din Oradea, în perioada 17 – 20 decembrie 1989 a coordonat acţiunile detaşamentului R egimentului  Mecanizat din Arad la Timişoara. În perioada 21-22 decembrie  a condus activitatea detaşamentelor din  unităţile din Arad, Lipova şi Ineu, ordonînd acţiunea în forţă împotriva demonstranţilor. În perioada 22 decembrie1989 – 24 octombrie 1992 este avansat în gradele de locotenent colonel, colonel şi general de brigadă.

- Costantin Degeratu – ofiţer 1 în comandamentul Armatei a IV-a,  a întocmit, la ordinul generalului Iulian Topliceanu, în ziua de 20 decembrie , harta  desfăşurării detaşamentelor militare în Cluj. În acţiunile represive desfăşurate de militarii  aflaţi în aceste dispozitive 26 persoane au fost ucise şi alte 86 rănite. A încercat să împiedice aflarea adevărului despre aceste evenimente. În 19 noiembrie 1997 emite Ordinul Circular nr. 522 prin care “se suspendă temporar” dreptul tuturor angajaților din subordinea SMG, militari sau civili, de a furniza presei informații cu privire la “activitatea proprie sau a altor persoane pe timpul evenimentelor din Decembrie 1989″.

- Tiberiu Costache – Aflat la comanda Diviziei 57 Tancuri a coordonat acţiunile militarilor din subordine pentru înăbuşirea manifestaţiilor din Bucureşti în 21 decembrie 1989 şi acţiunile acestora împotriva teroriştilor.  În perioada 22 decembrie 1989 – 07 mai 1990 a fost avansat în gradele de colonel şi general maior.

- Mircea Mureşan – În perioada Revoluției din decembrie 1989, maiorul Mircea Mureșan,  comandatul regimentul de tancuri din Pantelimon,  a participat la împrăştierea manifestanţilor în 21 decembrie  şi este acuzat că a ordonat deschiderea focului cu tunurile de pe tancuri asupra Bibliotecii Naţionale, rezultînd distrugerea a peste 500.000 cărţi rare şi manuscrise unicat.În perioada 22 decembrie 1989- 09 mai 1992 este avansat la gradele de locotenent colonel, colonel şi general maior.

- Dumitru Venicius Iliescu – Fost secretar UTC, căpitanul Dumitru Iliescu, proaspăt ales în funcţia de instructor cu probleme de propagandă la Regimentul 2 Mecanizat, va participa în 21 decembrie la împrăştierea manifestanţilor din zona Intercontinental.Din 22 decembrie se ataşează grupului din jurul lui Ion Iliescu, avînd o carieră fulminantă.

-Ion Coman (29.11.1974-15.061976)- condamnat pentru rolul jucat în decembrie 1989 la Timişoara, la 25 ani închisoare şi degradare militară.

B.Pe timpul luptei împotriva teroriştilor

- Vasile Jenică Apostol – Şef de stat major al Diviziei Mecanizate din Brăila, a fost imlicat în organizarea acţiunii militarilor din subordine în garnizoanele Brăila, Galaţi Focşani şi Rîmnicul Sărat. În perioada 23-30 decembrie 1989 în  Brăila, incidentele armate s-au soldat cu un număr de 42 morţi şi 99 răniţi. A fost implicat în arestarea –eliberarea  gen Pancea  Marin cel care se autoproclamase comandantul militar al Brăilei. În anul 1990 primeşte gradele de colonel şi general de maior.

- Nicolae Păştinică – A avut o acţiune controversată pe timpul evenimentelor din decembrie1989, la Buzău, fiind în dezacord cu gen . Ion Dîndăreanu, comandantul său direct.

- Dumitru Cioflină –, A scăpat de acuzaţia de colaborare cu un ziarist englez care fusese declarat persoană  indezirabilă în România, pentru activitatea de culegere de informaţii militare,cu ajutorul naşului său, generalului Vasile Milea. Fostul aghiotant al generalului Nicolae Militaru, a avut o activitate controversată  după 22 decembrie 1989- vezi cazul Brădeşti, cînd din ordinul său au fost ucise 2 persoane şi rănite alte 7. În perioada 22 decembrie 1989- 02 februarie 1990   este avansat colonel şi general maior.

C. Pe timpul combaterii războiului radio – electronic

Următorii generali şi colonei se fac vinovaţi de coordonarea, supravegherea şi apărarea  necorespunzătoare a spaţiului aerian al României: general maior Iosif Rus, general colonel Mircea Mocanu,coloneii Ion Magdalena şi Mihai Iliescu.

În plus generalul Iosif Rus este acuzat că a favorizat producerea incidentelor de la Otopeni, doborîrea elicopterului care transporta  pe generalii Nuţă şi Mihalea, avionului AN-24 şi a bombardării cimitirului Ghencea Militar de către elicopterele de la Boteni.

Generalul colonel Mircea Mocanu este acuzat ca a aprobat intervenţia  elevilor de la Şcoala de Ofiţeri Activi de Artilerie şi Radiolocaţie împotriva demonstranţilor din  centrul  municipiului Braşov în ziua de 21 decembrie 1989.

III. Militarii care au beneficiat de avansările în grad şi funcţie specifice perioadei

Pînă la sfîrşitul anului 1991 conform declaraţiei generalului Nicolae Spiroiu un număr de peste 7000 de cadre au beneficiat de avansări la excepţional, în cea mai mare parte nemeritate. 

Mai tranşant, generalul Victor Negulescu afirma într-o scrisoare adresată ministrului apărării naţionale următoarele, referitor la cei avansaţi în această perioadă şi care au ajuns în funcţii militare importante:”Vă cunosc trecutul şi o parte din prezent, vă cunosc pilele, cunoştinţele şi relaţiile care v-au purtat în scaune şi funcţii, lichelismul ce sălăşuieşte în unii, trucurile prin care aţi parvenit la revoluţie şi după, pentru a vă cocoţa tot mai sus”.

Culmea ironiei, primul avansat la excepţional este însăşi colonelul Nicolae Spiroiu în 28 decembrie 1989.Următorii viitori  generali cu patru stele  vor beneficia de avansări în această perioadă  : Gheorghe Iordachi Grigoraş(11ianuarie 1990), George Ioan Dănescu(27 noiembrie 1990)Mihail Eugeniu Popescu(29 noiembrie 1991)Gheorghe Bucşe(24 octombrie 1992).Contraamiralul Gheorghe Anghelescu va fi numit la 01 aprilie 1990 comandant al Marinei Militare, iar  colonelul Nicolae Berechet va fi numit șef al Inspectoratului de Poliție al județului Argeș .

Maiorul  Mircea Chelaru,fostul aghiotant al generalului Ion Gheorghe, şeful cercetării Diviziei 57 Tancuri în decembrie 1989,este avansat locotenent colonel şi colonel pînă la şfîrşitul anului 1990 şi promovat ca director al Diviziunii III de contraspionaj la SRI, ulterior  fiind numit ca ataşat militar aero şi naval al României în Iordania.Este acuzat de colegii din CADA că a fost sluga credincioasă a lui Victor Atanasie Stănculescu şi a contribuit la distrugerea acestei mişcări.

IV. CONCLUZII

Surprinde numărul mare al celor care au fost implicaţi în organizarea, conducerea şi executarea  represiunii din 16-22 decembrie şi în desfăşurarea  unor activităţi controversate după 22 decembrie 1989 şi care ulterior au fost avansaţi în gradul de general cu patru stele. Asta în condiţiile în care niciun  militar care a refuzat să execute astfel de ordine nu au fost avansat  la excepţional.

Există doar o excepţie, care întăreşte de fapt regula, Viorel Oancea, care abia  în anul 2009 a fost avansat în gradul de general de brigadă , după ce a fost cooptat în partidul aflat la putere.

Surprinde lipsa de reacţie a procurorilor militari în soluţionarea cazurilor în care viitori generali cu patru stele Vasile Jenică Apostol şi Nicolae Păştinică  au fost implicaţi la Galaţi şi Buzău, în arestarea unor comandanţi.

Menţinerea în funcţii şi avansarea unor foşti membri ai Comitetului Central al PCR – Nicolae Militaru(1974-1984), Mircea Nicolae Mocanu(1974-1989), Iosif Rus(24noiembrie -22 decembrie 1989), Nicolae Şchiopu(24noiembrie -22 decembrie 1989) reprezintă un argument forte pentru cei care contestă exitenţa unei revoluţii anticomuniste în decembrie 1989.

Deosebit de interesantă este analiza comparativă a avansărilor de care au beneficiat viitorii generali cu patru stele care şi-au început cariera în perioada comunistă şi cei care au fost avansaţi în perioada imediat următoare evenimentelor din decembrie 1989.

Astfel , în perioada comunistă, obţinerea gradelor de la sublocotenent la colonel  s-a făcut în perioade extrem de scurte:Vasile Milea(13 ani, cu obţinerea a două grade în 1949- slt şi lt- şi în 1952- lt.maj şi cpt.),  Victor Atanasie Stănculescu(11 ani cu obţinerea a două grade- slt. şi lt -   în 1949 şi lt.maj şi cpt în 1952) Vasile Ionel(11 ani), Paul Romano Cheler(13 ani), Mihai Aron(16 ani)

În timpul şi în perioada imediat următoare evenimentelor din decembrie  unii militari, cu atenţie selectaţi, au avut parte de  avansări spectaculoase: Nicolae Spiroiu (general maior -28.12.1989 şi general locotenet – 13.05. 1991), Vasile Jenică Apostol (lt.col -decembrie 1989, colonel- ianuarie 1989, general maior-07.02. 1990), Dumitru Cioflină (lt.col -decembrie 1989, colonel- ianuarie 1989, general maior-07.02. 1990),Tiberiu Costache(lt.col -decembrie 1989, colonel- ianuarie 1989, general maior-07.05. 1990), Mircea Mureşan (maior-decembrie 1989 -  general maior-09.05. 1992), Eugen Manolache Bădălan (maior-1989- general maior 24.10.1989), Nicolae Păştinică( locotenent colonel 1989- general maior 21.11.1991), Emil Cico Dumitrescu(colonel – decembrie 1989- amiral – 14.06.1995).

Dacă veţi avea curiozitatea să  citiţi biografiile publice ale acestor militari afişate pe diferite site –uri ale unor instituţii,  veţi constata că toţi evită să prezinte date despre modul de obţinere a acestor grade.

Mai mult, Viorel Bîrloiu şi-a falsificat biografia, susţinînd nici mai mult nici mai puţin că în perioada 1973-1978 ar fi fost comandant de subunitate, el fiind de fapt secretar şi instructor UTC.

Evoluţia cea mai spectaculoasă o va avea însă un alt politruc, Dumitru Venicius Iliescu, devenit omul de pază al lui Ion Iliescu, care este avansat de la gradul de căpitan în 1989 la gradul de general maior în 1994.Devenit director al Serviciului de Pază şi Protecţie acesta acesta va fi unul dintre puternicii zilei în perioada mandatelor lui Ion Iliescu.

Deosebirea între cei avansaţi în perioada comunistă şi cei avansaţi imediat după decembrie 1989 constă în faptul că primii au obţinut rapid gradele la începutul carierei, iar ceilalţi la mijlocul carierei militare. Sunt uniţi prin două asemănări- nu au pregătirea necesară specifică  funcţiilor importante în care sunt numiţi şi sunt tributari şi obedienţi celor care le-au asigurat ascensiunile.

Ar mai fi de adăugat cîteva  amănunte  interesante. Doi  din viitorii generali cu patru stele au fost aghiotanţi ai unor generali din perioada comunistă- Dumitru Cioflină şi Mircea Chelaru. Dintre cei 30 generali analizaţi , doar7 au comandat eşalonul armată- Vasile Milea,Nicolae Militaru,Mircea Chelaru, Eugen Manolache Bădălan,Tiberiu Costache,Mircea Mureşan şi Nicolae Păştinică.

Dacă în perioadele monarhistă şi comunistă erau avansaţi în gradul de general cu patru stele doar generalii din trupele de uscat, acum se dă startul avansării în acest grad şi a unor militari din alte categorii de forţe armate .

Astfel vor fi avansaţi din Marina Militară- Mihai Aron şi Gheorghe Anghelescu; din Aviaţia militară – Mircea Mocanu,Iosif Rus, Gheorghe Bucşe,Mihai Dumitru Iliescu şi Ion Magdalena; din Ministerul de Interne- Nicolae Berechet, George Ioan Dănescu şi Dumitru Penciuc; din Serviciul de Pază şi Protecţie- Dumitru Venicius Iliescu.Parcă pentru a demonstra absurditatea unor avansări, chimistul Emil Cico Dumitrescu este avansat amiral în cadrul Ministerului de Interne.

Dacă în perioadele anterioare nici un general nu a fost avansat, nici măcar în timp de război, în gradul de general de armată post mortem, Ion Iliescu reuşeşte şi această premieră ,prin avansarea lui Vasile Milea şi a lui Nicolae Şchiopu.  Sunt avansaţi în cel mai înalt grad militar doi generali pe timpul reactivării- Nicolae Militaru şi Dumitru Venicius Iliescu- , 11 generali aflaţi în rezervă şi în retragere şi doar 15 generali aflaţi în activitate, marea majoritate dintre ei la trecerea în rezervă.

Uitînd că militarii sunt sclavii onoarei , un mare număr din generali cu patru stele vor fi acuzaţi de  implicare  în fapte de corupţie astfel:

-  Afacerea “Tofan”– Mihail Eugeniu Popescu şi Eugen Manolache Bădălan (au fost condamnaţi la 4 ani cu suspendare)

-  Afacerea “Motorola“– Victor Atanasie Stănculescu

- Afacerea “Ristop”- Eugen Manolache Bădălan

-  Afacerea “Schimburi de teren M.Ap.N.- Becali” – Dumitru Cioflină

- Afacerea”Diplome titluri universitare”- Mircea Mureşan şi Eugen Manolache Bădălan

-  Afacerea”Răpirea din Irak”- Constantin Degeratu

- Afacerea”Transferuri ilegale la Dinamo”- Nicolae Berechet

- Afacerea”Rompetrol”- Nicolae Berechet

- Afacerea”Schimb teren Vidraru”- Nicolae Berechet

- Afacerea”Fruvimed”- George Ioan Dănescu

- Afacerea”Ţigareta II”- Gheorghe Bucşe

- Afacerea”Banca Internaţională a Religilor”- Gheorghe Bucşe

- Afacerea”Tipografia SPP”- Dumitru Venicius Iliescu

- Afacerea”Case pentru generali”-Constantin Degeratu, Vasile Apostol,Tiberiu Costache,Viorel Bîrloiu, Nicolae Păştinică.

- Afacerea “Uzi”- Dumitru Venicius Iliescu

- Afacerea”Automobile blindate pentru SPP”- Dumitru Venicius Iliescu

- Afacerea”Trafic cu combustibil în Iugoslavia”- Dumitru Venicius Iliescu

- Complicitate cu mafia ţigănească din Strehaia – Dumitru Venicius Iliescu

-  Procurarea apartamentului cu 7 camere- Dumitru Venicius Iliescu

- Scandalul “Vila din Mogoşoaia”- Dumitru Venicius Iliescu

Următorii generali cu patru stele au mai fost acuzaţi:

- Implicare într-o firmă  specializată în  comerţul de armament şi tehnică militară,care nu era autorizată de instituţiile româneşti din domeniu- Constantin Degeratu

- Emil Cico Dumitrescu a fost trimis în judecată pentru că a cerut unui afacerist 100.000 dolari ca să-l scape de un dosar penal

- Mircea Chelaru şi Nicolae Spiroiu au fost  supravegheaţi de DSM, potrivit careia “acţiunile acestora prejudiciază cercetarea, înzestrarea şi modernizarea armatei române, dar şi importul şi exportul de tehnică militară”.

- Mircea Chelaru şi Ion Magdalena au acceptat să fie administratorii unei firme controlate de controversatul om de afaceri Sever Mureşan, girînd cu numele lor afaceri imobiliare de peste 150 milioane de euro.

- Ion Magdalena că a muşamalizat probe din dosarul Ţigareta II.

Nu am găsit date care să dovedească că Vasilescu Mircea Adrian şi Negoiţă Ion au fost avansaţi în acest grad. Referitor la Isac Adrian din SIE, despre care un ziarist afirma că este şi el general cu patru stele , ultimul grad obţinut şi care este nominalizat în Monitorul Oficial este cel de general locotenent, dar este posibil să fi obţinut şi acest ultim grad de general, deoarece este o practică la SIE, de a nu nominaliza întotdeuana numele celor avansaţi.

Reprezintă aceşti generali elita armatei române? Cum de au ajuns aceşti generali elita armatei române? Dacă elita este aşa, cum este restul armatei?  Sunt doar cîteva întrebări. Mie personal îmi este ruşine, pentru că nicăieri în lumea civilizată nu vom mai întîlni o asemenea situaţie.

În continuare mă voi referi la cîteva probleme specifice M.Ap.N., deoarece nu cunosc în amănunt ceea ce s-a întîmplat la MAI, SRI, SPP,SIE sau STS.

Nu există nicio deosebire între generalii cu patru stele din perioada comunistă şi cei din perioada postrevoluţie.Cei cu origine sănătoasă, cu o obedienţă ieşită din comun faţă de N . Ceauşescu, au reuşit ca în 40 ani să transforme armata în principal a sursă de forţă de muncă ieftină,  starea de operativitate a armatei, înainte de 1989 , fiind dezastruoasă: tehnica neoperativă, piloţii fără un minim de ore de zbor, marinarii fără ieşiri în mare, cei de la trupele terestre fără aplicaţii cu trupe şi fără trageri de luptă.

În perioada post revoluţionară generalii cu patru stele  au reuşit în doar 20 de ani să distrugă armata română. Militarii români,  specialişti recunoscuţi pentru profesionalismul lor, desfăşoară acţiuni în Afganistan cu tehnică împrumutată de la americani; tehnica de luptă învechită este neoperativă din cauza lipsei pieselor de schimb; avioanele MIG-21 sunt adevărate sicrie zburătoare; s-a achiziţionat numai tehnică second hand, armata română devenind un adevărat cimitir de fiare vechi- fregate, tancuri Gepard, rachete Hawk,etc.

În această perioadă sumele cheltuite pentru înzestrare- modernizare, aproximativ 10 miliarde dolari, au fost irosite, sub directa conducere a generalilor cu patru stele în afaceri care mai de care mai păguboase pentru armata română: Motorola,Star, Mig -21 Lancer,Ghidul,Jderul,Larom, Bizonul,Ghepard, Piranhia, Azur,UTI, Fregatele,etc.

Tocmai pentru că au acceptat această stare de fapt domnii generali au primit stele după stele de la toţi preşedinţii României. Doar patru generali au primit toate cele patru stele de la un singur preşedinte- Ion Iliescu. Ei  sunt Dumitru Venicius Iliescu,Ion Teodor Popescu , Emil Cico Dumitrescu  şi Ioan George Dănescu.

Preşedinţii României- Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi Traian Băsecu- au reuşit să decredibilizeze gradul de general, prin avansările făcute fără discernământ, atît a celor cîteva zeci de generali cu patru stele, dar şi a altor cîteva sute de generali cu una, două sau trei stele.

Avem generali făcuţi din fruntaşi, subofiţeri sau maiştri militari, generali din fotbal, handbal sau tenis, cardiologi, oftalmologi, jurişti,jurnalişti, purtători de cuvînt, economişti, etc. Dar din păcate nu mai avem armată.

Foarte mulţi generali au fost afectaţi de sindromul “vilei, contului în bancă şi al maşinilor de lux, unii chiar şi al amantelor de lux”. Spre deliciul presei de scandal un număr impresionant de generali au fost cercetaţi,arestaţi, iar  unii din ei chiar condamnaţi, pentru grave fapte de corupţie.

S -a vehiculat idea că militarii care sunt foarte buni profesionişti , sunt proşti administratori ai fondurilor alocate apărării, ceea ce este complet fals. Militarii au acceptat falsificarea licitaţiilor, acordarea contractelor firmelor agreate de cei de la putere, achiziţionarea materialelor necorespunzătoare, la preţuri exagerate, în cunoştinţă de cauză.

Totul s-a petrecut pe fondul manifestării unor tare comportamentale, pe care cei aflaţi la putere, deşi le cunoşteau,nu le luau în considerare,  la numirea în funcţiile de conducere ale armatei a generalilor şi ofiţerilor superiori contînd numai devotamentul şi obedienţa faţă de partidul aflat la guvernare.

Ar mai fi de semnalat că majoritatea acestor generali şi ofiţeri superiori au beneficiat de impunitate în faţa legii, aceasta fiindu-le asigurată de cei ale căror interese le reprezentau.

Din păcate mulţi dintre noi, acum în rezervă sau retragere, am fost martori tăcuţi la acest fenomen.

Nici parlamentarii din comisiile de apărare nu au ştiut nimic, fiind  şi ei părtaşi la această stare de fapt.

Ce este de făcut? Greu de spus.Pentru a se stopa această stare de fapt ar fi necesar să se asigure transparenţa avansării la gradul de general.

 Toate propunerile pentru avansare  să fie făcute publice, în presa de specialitate a M.Ap.N., MAI, SRI, SIE, SPP şi STS, însoţite obligatoriu de biografia celor în cauză, care să cuprindă evoluţia  integrală  a gradelor şi funcţiilor, precum şi  motivaţia avansării.

S-ar mai impune numirea unei comisii, care să verifice respectarea tuturor dispoziţiilor în vigoare la vremea acordării gradului de general, şi cei care nu le-au respectat să revină la gradele pe care legal ar fi trebuit să le primească.

Deasemenea s-ar impune  ca tuturor celor  condamnaţi sau care au obţinut gradul de general cu încălcarea prevederilor legale, pînă la finalizarea analizării situaţiei lor să le fie interzis să poarte uniforma de general şi să participe la diferite ceremoniale  militare.

M-am săturat să-i  văd pe fruntaşul Onţanu sau căpitanul Oprea mîndrindu-se cu uniforma de general!

În prezentarea acestor cariere si evenimente am utilizat date din Monitorul Oficial, diferite dicţionare ale personalităţilor militare,memorii,presă şi date obţinute din discuţiile cu unele cadre care au lucrat nemijlocit cu aceşti generali.  Este posibil ca să apară unele inadvertenţe, dar rog pe toţi cei interesaţi să mi le comunice pentru a putea face corecturile necesare.

În încheiere trebuie să prezint faptul că în armată au existat şi există încă generali demni de tot respectul, dar care din păcate au fost şi  sunt ţinuţi în funcţii periferice, de factorul politic, onoarea şi demnitatea acestora fiind considerate adevărate pericole  pentru cei aflaţi vremelnic la conducerea României.

 

 

top